Onderzoek naar de zon vanuit de ruimte

Dr. Richard Marsden

De zon is onze dichtstbijzijnde ster, op slechts 150 miljoen km afstand. Met de introductie van steeds betere wetenschappelijke instrumenten en moderne kennis van kernfysica zijn we tot een veel beter begrip gekomen van de enorme bal plasma die ons deel van de Melkweg domineert. Er blijven echter veel mysteries bestaan. Satellieten die uitgerust zijn met een breed palet aan wetenschappelijke instrumenten spelen een zeer belangrijke rol in het ontrafelen van deze mysteries. In deze lezing zal Dr. Richard Marsden een overzicht geven van onderzoek naar de zon vanuit de ruimte gedurende de afgelopen zes decennia, met speciale aandacht voor een van de nieuwste ruimtemissies, Solar Orbiter.

Over de spreker

Dr. Richard Marsden was werkzaam bij ESA o.a. als Mission Manager/ Project Scientist voor Ulysses en was ook nauw betrokken bij de totstandkoming van de Solar Orbiter. Zijn wetenschappelijke interesses houden verband met de heliosfeer en heliofysica in het algemeen. In het seizoen 2021 – 2022 hadden wij het genoegen om Richard Marsden te verwelkomen als vrijwilliger bij Copernicus.

Aanmelden voor deze lezing

U meldt zich voor deze lezing aan via deze link of door de QR-code op deze pagina te scannen met uw telefoon.

Als u op de link klikt of de QR-code scant, wordt u doorgeleid naar de evenementenpagina, waar u een gratis kaartje kunt bestellen. Dit kaartje wordt direct per email aan u toegezonden.  Als u de lezing bezoekt neemt u het afgedrukte kaartje mee, of toont u het kaartje op uw mobiele telefoon. Bij de ingang van de zaal wordt uw kaartje door een van onze vrijwilligers gescand.

Praktische informatie

  • Datum: donderdag 17 november 2022

  • Locatie: Zocherlounge, Zocherlaan 1, Bloemendaal

  • Aanvang: 20:00 uur

  • Toegang: gratis. Om de kosten voor de sterrenwacht beheersbaar te houden, vragen we ter plaatse iedere toehoorder om een vrijwillige bijdrage.

  • Vooraf aanmelden is verplicht. Dit doet u via de link of QR-code op deze pagina, die een week voor de lezing beschikbaar is op de website.

QR-code lezing Richard Marsden