Neutrino telescoop KM3NeT

dr. Ernst-Jan Buis

KM3NeT is een nieuwe generatie van neutrinotelescopen in aanbouw. Deze bevinden zich niet op de aarde of in de ruimte maar liggen diep onder water in de Middellandse Zee.  Dit heeft te alles te maken met de aard van neutrino’s.

Neutrino’s zijn elementaire deeltjes die onder andere gevormd worden in supernovae, gammastralers of botsende sterren maar ook in de aardatmosfeer als gevolg van interacties met kosmische straling. Een bijzondere eigenschap va neutrino’s is dat ze ongehinderd door materie heengaan maar ze kunnen wel in botsing komen met watermoleculen. Hierbij worden dan deeltjes gevormd zoals onder andere muonen en elektronen die een lichtspoor creëren, dat wél gedetecteerd kan worden. 

En hier komt KM3NeT om de hoek kijken. De neutrinotelescopen van KM3NeT bestaan uit glazen bollen met daarin lichtdetectoren die deze lichtsporen kunnen waarnemen. Deze bollen hangen aan lijnen van honderden meters lang vanaf de zeebodem en bevinden zich op een diepte van 2 kilometer. KM3NeT staat overigens voor Cubic Kilometre Neutrino Telescope. Dit vanwege het detectievolume van enkele kubieke kilometers zeewater.

Op deze wijze kijkt KM3NeT kijkt niet alleen op een nieuwe manier naar ons universum, maar draagt ​​ook bij aan het onderzoek naar de eigenschappen van de ongrijpbare neutrinodeeltjes.

Over de spreker

Dr. Ernst-Jan Buis is natuurkundige en is werkzaam bij TNO in Delft en is nauw betrokken bij de realisatie van het KM3NeT-project.

Aanmelden voor deze lezing

U meldt zich voor deze lezing aan via deze link of door de QR-code op deze pagina te scannen met uw telefoon.  Als u op de link klikt of de QR-code scant, wordt u doorgeleid naar de evenementenpagina, waar u een gratis kaartje kunt bestellen. Dit kaartje wordt direct per email aan u toegezonden.  Als u de lezing bezoekt neemt u het afgedrukte kaartje mee, of toont u het kaartje op uw mobiele telefoon. Bij de ingang van de zaal wordt uw kaartje door een van onze vrijwilligers gescand.

Praktische informatie

  • Datum: 16 januari 2020

  • Locatie: bezoekerscentrum “De Kennemerduinen” te Overveen (ingang Koevlak)

  • Aanvang: 20:00 uur

  • Toegang: gratis.

  • Vooraf aanmelden is verplicht. Dit doet u via de link of QR-code op deze pagina, die een week voor de lezing beschikbaar is op de website.