Weer en Wolken

Drs. Kees Floor MHD

Het uiterlijk van de hemel en van landschappen wordt voor een belangrijk deel bepaald door wolken. Deze zijn geregeld aanwezig in voortdurend wisselende hoeveelheden en vormen. In deze lezing wordt ingegaan op de grote verscheidenheid aan wolkenvormen. Ook komen de mechanismen die tot wolkenvorming leiden en het verband tussen bewolking en weer aan bod.

Uit het soort bewolking is vaak af te leiden welke processen er in de atmosfeer plaatsvinden en onder wat voor weersomstandigheden de wolken zich vormen. Wolken kunnen worden bekeken vanaf het aardoppervlak én worden vastgelegd op satellietbeelden. De beelden helpen niet alleen om te bepalen waar het zonnig is en waar bewolkt. Uit de patronen van de bewolking kan namelijk worden afgeleid waar zich fronten, lagedrukgebieden of andere weersystemen ophouden en hoe die zich ontwikkelen en verplaatsen.

Over de spreker

Drs. C. (Kees) Floor MHD (1947) studeerde ‘Meteorologie en Didactiek’ aan de Universiteit Utrecht (1972). Hij was als docent verbonden aan de lerarenopleidingen van de Universiteit Utrecht. Hij heeft 23 jaar gewerkt bij het KNMI als meteoroloog, docent en hoofd van de afdeling Meteorologische Opleidingen. Hij schreef talrijke stukken in verschillende bladen en was 13 jaar de extern redactiemedewerker van de Volkskrant.

Aanmelden voor deze lezing

U meldt zich voor deze lezing aan via deze link.

Als u op de link klikt of de QR-code scant, wordt u doorgeleid naar de evenementenpagina, waar u een gratis kaartje kunt bestellen. Dit kaartje wordt direct per email aan u toegezonden.  Als u de lezing bezoekt neemt u het afgedrukte kaartje mee, of toont u het kaartje op uw mobiele telefoon. Bij de ingang van de zaal wordt uw kaartje door een van onze vrijwilligers gescand.

  • Datum: 21 februari 2019

  • Locatie: bezoekerscentrum “De Kennemerduinen” te Overveen (ingang Koevlak)

  • Aanvang: 20:00 uur

  • Toegang is gratis.

  • Vooraf aanmelden is verplicht. Dit doet u via deze link.