Waarom zouden er meelwormen mee moeten naar Mars?

Dr. ir. G.W.W. Wamelink

Sinds 2013 onderzoekt Wieger Wamelink met zijn team hoe je groenten zou kunnen telen op Mars en de Maan om toekomstige bewoners te kunnen voeden. Na een aanloop periode waarin werd onderzocht of je de Maan en Mars regolith (bodem) überhaupt kunt gebruiken voor het telen van groenten richt het onderzoek zich nu op het opzetten van een duurzaam agrarisch ecosysteem. Daarvoor blijken minimaal bacteriën, schimmels, regenwormen en mensen nodig (voor de poep en de plas). En mocht je op Mars geen vegetariër willen zijn dan is er misschien wat te doen met meelwormen.

Over de spreker

Dr. ir. Wieger Wamelink is als ecoloog en exobioloog (ruimtelandbouwer) verbonden aan Wageningen University & Research. Hij werkt al 25 jaar aan de plant bodem relatie – waarom groeien planten niet overal?- en heeft daarover ruim 200 artikelen, boekhoofdstukken en artikelen geschreven. Hij houdt zich ook veel bezig met de effecten van stikstofdepositie en klimaatverandering op het voorkomen van planten. Sinds 2013 is hij bezig met experimenteel onderzoek naar of je planten op Mars en de maan kunt kweken.

Aanmelden

U meldt zich voor deze lezing aan via een link of door een QR-code te scannen met uw telefoon. Beiden zijn vanaf een week voor de lezing beschikbaar op deze pagina

Praktische Informatie

  • Datum: 16 februari 2023
  • Locatie: Zocherlounge, Zoucherlaan 1, Bloemendaal
  • Aanvang: 20:00 uur
  • Toegang is gratis. Om de kosten voor de sterrenwacht beheersbaar te houden, vragen we ter plaatse iedere toehoorder om een vrijwillige bijdrage.
  • Van tevoren aanmelden is verplicht. Dit doet u via de link of QR-code op de pagina van de lezing die u wilt bijwonen.