Tussen Droom en Daad: Wernher von Braun en de V-2 raket

Hans Walrecht

Een jongensdroom, een militair vernietigingswapen en de eerste mensen op de maan. Dit zijn drie gezichten van de opportunist Wernher von Braun.

Na de Eerste Wereldoorlog ontstaat er in Duitsland een “rakettenkoorts” als direct gevolg van de Vrede van Versailles in 1919. De presentatie laat zien waarom en hoe Duitsland raketten ontwikkelde met als eindresultaat de veertien meter lange A-4 raket. De ruimtevaart enthousiast Wernher von Braun was van groot belang bij deze ontwikkeling. Von Braun bleef dromen van reizen naar de planeten, maar zijn droom spatte uiteen…

Aan het eind van de oorlog krijgt deze raket een nieuwe naam: V-2, van “Vergeldingswapen 2”. Er werden alleen al in Den Haag en omgeving meer dan 1000 V-2’s afgevuurd, met als gevolg veel schade en leed in Groot-Brittannië. De Britten bombardeerden vervolgens het onderzoekcentrum en lanceerplaats Peenemünde waarna de productie ondergronds ging.

De presentatie laat ook zien op welke wijze een V-2 gelanceerd werd en hoe de raket na de oorlog het begin vormde van de ruimtevaart, die uiteindelijk leidde tot de bemande maanlandingen. Zo kwam de droom van Von Braun alsnog uit.

Aanmelden voor deze lezing

U meldt zich voor deze lezing aan via een link of door een QR-code te scannen met uw telefoon. Beiden zijn vanaf een week voor de lezing beschikbaar op deze pagina.

  • Datum: donderdag 19 januari 2023
  • Locatie: Zocherlounge, Zocherlaan 1, Bloemendaal
  • Aanvang: 20:00 uur
  • Toegang: Om de kosten voor de sterrenwacht beheersbaar te houden, vragen we iedere toehoorder om een vrijwillige bijdrage.
  • Vooraf aanmelden is verplicht. Dit doet u via de link of QR-code op deze pagina, die een week voor de lezing beschikbaar is op de website.
V2 klaar voor de start