Onderzoek naar de zon vanuit de ruimte
Dr. Richard Marsden
De zon is onze dichtstbijzijnde ster, op slechts 150 miljoen km afstand. Met de introductie van steeds betere wetenschappelijke instrumenten en moderne kennis van kernfysica zijn we tot een veel beter begrip gekomen van de enorme bal plasma die ons deel van de Melkweg domineert. Er blijven echter veel mysteries bestaan. Satellieten die uitgerust zijn met een breed palet aan wetenschappelijke instrumenten spelen een zeer belangrijke rol in het ontrafelen van deze mysteries. In deze lezing zal Dr. Richard Marsden een overzicht geven van onderzoek naar de zon vanuit de ruimte gedurende de afgelopen zes decennia, met speciale aandacht voor een van de nieuwste ruimtemissies, Solar Orbiter.
Over de spreker
Dr. Richard Marsden was werkzaam bij ESA o.a. als Mission Manager/ Project Scientist voor Ulysses en was ook nauw betrokken bij de totstandkoming van de Solar Orbiter. Zijn wetenschappelijke interesses houden verband met de heliosfeer en heliofysica in het algemeen. In het seizoen 2021 – 2022 hadden wij het genoegen om Richard Marsden te verwelkomen als vrijwilliger bij Copernicus.
Aanmelden
U meldt zich voor deze lezing aan via een link of door een QR-code te scannen met uw telefoon. Beiden zijn vanaf een week voor de lezing beschikbaar op deze pagina