Hoe maak je een foto van een exoplaneet?

David Doelman M.Sc.

Al duizenden jaren wordt er gefantaseerd over planeten zoals de aarde rond andere sterren. Christiaan Huygens zelf schreef in zijn boek ‘Cosmotheoros’ dat er genoeg redenen waren om aan te nemen dat er leven was op andere planeten. Sinds 1992 weten we dat er inderdaad planeten zijn rond andere sterren. Zo zitten er rond sterren gemiddeld meerdere “exoplaneten” en het blijkt dat er een groot verschil tussen deze planeten zit.

Veel van deze planeten zijn gevonden met indirecte methoden. Dit wil zeggen dat we naar het licht van de ster en niet naar de exoplaneet zelf kijken. Met de transit-methode kijken we naar veranderingen in de sterkte van het sterlicht en bij de radial-velocity methode kijken we naar veranderingen in het spectrum van de ster. Deze indirecte methodes hebben het nadeel dat het lastig is om de planeten te karakteriseren, iets zeggen over de compositie van de exoplaneet, zijn atmosfeer en of de planeet bewoonbaar zou zijn.

Om dus echt meer te weten te komen over deze planeten is het nodig om een directe waarneming te doen van de exoplaneet. De uitdaging is dat de planeet veel minder straling uitzendt (en reflecteert) dan de ster die heel dichtbij staat, bovendien vertroebelt onze eigen atmosfeer de foto’s vertroebelt met turbulentie. In deze lezing zal David Doelman uitleggen wat er allemaal bij komt kijken om deze problemen op te lossen.

Over de spreker

David Doelman heeft een dubbele bachelor gedaan in Natuurkunde en Sterrenkunde aan de Universiteit Leiden. Vervolgens heeft hij daar ook een master gevolgd in sterrenkundige instrumentatie. Hij is nu promovendus in de vakgroep sterrenkundige instrumentatie van Leiden, waar hij werkt aan coronagrafen van vloeibare kristallen voor het direct waarnemen van planeten buiten ons zonnestelsel.

Aanmelden voor deze lezing

U meldt zich voor deze lezing aan via deze link of door de QR-code op deze pagina te scannen met uw telefoon. Beiden zijn vanaf een week voor de lezing beschikbaar.

Als u op de link klikt of de QR-code scant, wordt u doorgeleid naar de evenementenpagina, waar u een gratis kaartje kunt bestellen. Dit kaartje wordt direct per email aan u toegezonden.  Als u de lezing bezoekt neemt u het afgedrukte kaartje mee, of toont u het kaartje op uw mobiele telefoon. Bij de ingang van de zaal wordt uw kaartje door een van onze vrijwilligers gescand.

Praktische informatie

  • Datum: 21 maart 2019

  • Locatie: bezoekerscentrum “De Kennemerduinen” te Overveen (ingang Koevlak)

  • Aanvang: 20:00 uur

  • Toegang is gratis.

  • Vooraf aanmelden is verplicht. Dit doet u via de link of QR-code, die vanaf een week voor de lezing op deze pagina beschikbaar zijn.