Emergente Zwaartekracht en het donkere heelal

Dr. Marcel Vonk

In november 2016 haalde het nieuws zelfs tijdens de Amerikaanse presidentsverkiezingen de kranten: theoretisch fysicus Erik Verlinde had na zes jaar werken eindelijk zijn nieuwe ideeën over de zwaartekracht gepubliceerd. Eerder, in 2010, had Verlinde al beschreven hoe volgens hem de zwaartekracht een “emergent verschijnsel” is; in zijn nieuwe artikel paste hij zijn ideeën ook toe op ons heelal, en dan in het bijzonder op de donkere energie en de donkere materie daarin. De donkere materie, waarnaar astronomen al jaren zoeken, bestaat volgens hem zelfs helemaal niet! In deze lezing bespreekt Marcel Vonk de details van Verlindes ideeën over het heelal, hun ontstaansgeschiedenis, de argumenten ervoor en ertegen, en wat er moet gebeuren om ze te testen.

Over de spreker

Marcel Vonk is als theoretisch natuurkundige verbonden aan het Institute of Physics van de Universiteit van Amsterdam. Hij is niet alleen bekend als popularisator van de wetenschap maar ook als fervent toernooipokeraar. Hij schreef ook de populairwetenschappelijke boeken “Snaartheorie” en “Zwarte gaten, Gevangen in ruimte en tijd“.

Aanmelden voor deze lezing

U meldt zich voor deze lezing aan via deze link of door de QR-code op deze pagina te scannen met uw telefoon.

Als u op de link klikt of de QR-code scant, wordt u doorgeleid naar de evenementenpagina, waar u een gratis kaartje kunt bestellen. Dit kaartje wordt direct per email aan u toegezonden.  Als u de lezing bezoekt neemt u het afgedrukte kaartje mee, of toont u het kaartje op uw mobiele telefoon. Bij de ingang van de zaal wordt uw kaartje door een van onze vrijwilligers gescand.

Praktische informatie

  • Datum: 19 september 2019

  • Locatie: bezoekerscentrum “De Kennemerduinen” te Overveen (ingang Koevlak)

  • Aanvang: 20:00 uur

  • Toegang: gratis.

  • Vooraf aanmelden is verplicht. Dit doet u via de link of QR-code op deze pagina, die een week voor de lezing beschikbaar is op de website.