De Oerknal en het uitdijend heelal : op zoek naar de oorsprong 

Prof. Henny Lamers

Let op: deze lezing gaat helaas niet door. Alle geïnteresseerden die voor de lezing hebben gereserveerd hebben hierover bericht ontvangen op het e-mailadres dat ze tijdens de reservering hebben ingevuld.

Iedereen heeft wel eens gehoord over het “Uitdijend Heelal” en de “Oerknal”. Maar wat is die uitdijing? Wat dijt er nou eigenlijk uit? Wordt alles in de ruimte steeds steeds groter? Komt daardoor ook de aarde steeds verder van de zon af? En dan die oerknal: Wat knalde er nou eigenlijk uit elkaar? Wanneer en waar was dat? En wat was er voor de oerknal? Hoe weten we dat allemaal?

In deze lezing volgen we de ontdekkingsreis naar de bouw en de oorsprong van het heelal. We komen veel beroemdheden tegen zoals o.a. Hubble, de Sitter, Einstein, Gamov, Penzias en Wilson, die ontdekten dat het heelal veel vreemder in elkaar zit dan we ons kunnen voorstellen. We zien hoe
moeilijk het was (en is) om ons voor te stellen hoe de ruimte uitdijt en hoe het begon met de oerknal. Ook de nieuwste ontdekkingen over de versnelde uitdijing en de toekomst van het heelal worden besproken.

Prof. Lamers zal op een eenvoudige manier met veel mooie opnamen en computer simulaties laten zien en uitleggen wat er gebeurt in het heelal en hoe we daarachter zijn gekomen. Er blijken veel vragen en misverstanden over de oerknal en het heelal te zijn. Hij zal die bespreken
en proberen die op te lossen. Zoals Einstein ooit zei: “Het meest onbegrijpelijke van het heelal is dat we het kunnen begrijpen!”

Over de spreker

Prof. Henny Lamers is emeritus-hoogleraar Astrofysica en Ruimte Onderzoek aan het Sterrenkundig Instituut van de Universiteit Utrecht en de Universiteit van Amsterdam. Zijn onderzoeksterrein bestrijkt vele facetten van ster-evolutie, sterwinden en massaverlies. De laatste jaren doet hij onderzoek met de Hubble Space Telescope naar sterhopen en botsende melkwegstelsels.

Aanmelden

U meldt zich voor deze lezing aan via deze link of door de QR-code op deze pagina te scannen met uw telefoon.

Als u op de link klikt of de QR-code scant, wordt u doorgeleid naar de evenementenpagina, waar u een gratis kaartje kunt bestellen. Dit kaartje wordt direct per email aan u toegezonden.  Als u de lezing bezoekt neemt u het afgedrukte kaartje mee, of toont u het kaartje op uw mobiele telefoon. Bij de ingang van de zaal wordt uw kaartje door een van onze vrijwilligers gescand.

Praktische Informatie

  • Datum: 15 december 2022
  • Locatie: Zocherlounge, Zoucherlaan 1, Bloemendaal
  • Aanvang: 20:00 uur
  • Toegang is gratis. Om de kosten voor de sterrenwacht beheersbaar te houden, vragen we ter plaatse iedere toehoorder om een vrijwillige bijdrage.
  • Van tevoren aanmelden is verplicht. Dit doet u via de link of QR-code op de pagina van de lezing die u wilt bijwonen.