Aurora’s – Afgelast

Mevr. Thea Schenk

Deze lezing is afgelast.

In deze lezing behandelt mevr. Schenk de verschillende aspecten van de aurora. In het eerste deel bespreekt ze de folklore en het eerste onderzoek naar wat de aurora zou kunnen veroorzaken, waarom de aurora er anders uit kan zien dan verwacht en hoe de aurora zich presenteert. Vervolgens de omstandigheden om een aurora goed te zien. We volgen het pad van de zonnewind van ontstaan t/m het vormen van de kleuren van het licht, en staan stil bij de connectie tussen magnetische velden van zon en aarde.

In het tweede deel bespreekt ze sterke aurora, ruimteweer en zonnestormen, ongewone vormen van de aurora en werpt ze een korte blik op aurorae op andere planeten. Ook het praktische aspect komt aan bod: goede locaties om waar te nemen, waar informatie te vinden en het fotograferen van de aurora. Na eerste en tweede deel is er gelegenheid voor vragen.

Mevr. Thea Schenk is van jongs af aan geïnteresseerd in astronomie en heeft zich in de loop der tijd bekwaamd in natuur- en astrofotografie. Nadat ze 7 jaar regelmatig naar Noorwegen en IJsland reisde om de aurora waar te nemen, is zij zelf begonnen met het geven van ‘aurora-presentaties ‘ om haar kennis en enthousiasme voor dit bijzondere fenomeen over te brengen. Zij geeft dan ook regelmatig lezingen bij sterrenwachten en andere organisaties over dit fascinerende onderwerp.

Aanmelden voor deze lezing

U meldt zich voor deze lezing aan via een link of door een QR-code te scannen met uw telefoon. Beiden zijn een week voor de lezing beschikbaar op deze pagina.

Als u op de link klikt of de QR-code scant, wordt u doorgeleid naar de evenementenpagina, waar u een gratis kaartje kunt bestellen. Dit kaartje wordt direct per email aan u toegezonden.  Als u de lezing bezoekt neemt u het afgedrukte kaartje mee, of toont u het kaartje op uw mobiele telefoon. Bij de ingang van de zaal wordt uw kaartje door een van onze vrijwilligers gescand.

Praktische informatie

  • Datum: 19 maart 2020

  • Locatie: bezoekerscentrum “De Kennemerduinen” te Overveen (ingang Koevlak)

  • Aanvang: 20:00 uur

  • Toegang: gratis.

  • Vooraf aanmelden is verplicht. Dit doet u via de link of QR-code op deze pagina, die een week voor de lezing beschikbaar is op de website.