Aurora’s

Mw. Thea Schenk

De lezing behandelt diverse aspecten van de aurora. In het eerste deel van de lezing werpt mevrouw Schenk een korte blik op folklore en geschiedenis, waarnemen en vormen van de aurora. Ook vertelt zij over de factoren die bijeen moeten komen om een aurora te zien: omstandigheden, de zonnewind en de connectie tussen de magnetische velden van zon en aarde; gevolgd door het ontstaan van de kleuren.

In het tweede deel van de lezing volgen voorbeelden van de drie factoren in de praktijk, ruimteweer en zonnestormen, ongewone vormen van de aurora, een korte blik op de aurora processen op andere planeten, locaties om waar te nemen, waar informatie te vinden, en het fotograferen van de aurora. Na zowel het eerste als het tweede deel krijgt u de gelegenheid om vragen te stellen.

Over de spreker

Mevr. Thea Schenk is van jongs af aan geïnteresseerd in astronomie en heeft zich in de loop der tijd bekwaamd in natuur- en astrofotografie. Nadat ze 7 jaar regelmatig naar Noorwegen en IJsland reisde om de aurora waar te nemen, is zij zelf begonnen met het geven van ‘aurora-presentaties ‘ om haar kennis en enthousiasme voor dit bijzondere fenomeen over te brengen. Zij geeft dan ook regelmatig lezingen bij sterrenwachten en andere organisaties over dit fascinerende onderwerp.

Aanmelden

U meldt zich voor deze lezing aan via een link of door een QR-code te scannen met uw telefoon. Beiden zijn vanaf een week voor de lezing beschikbaar op deze pagina

Praktische Informatie

  • Datum: 15 september 2022
  • Locatie: Zocherlounge, Zoucherlaan 1, Bloemendaal
  • Aanvang: 20:00 uur
  • Toegang is gratis. Om de kosten voor de sterrenwacht beheersbaar te houden, vragen we ter plaatse iedere toehoorder om een vrijwillige bijdrage.
  • Van tevoren aanmelden is verplicht. Dit doet u via de link of QR-code op de pagina van de lezing die u wilt bijwonen.