De Arabische sterrenkunde en haar rol in de islam

Dr. Rob H. van Gent

In de week in aanloop naar de ramadan vertelt Dr. Van Gent ons over de Arabische sterrenkunde en de rol die zij speelt in de islam.

Het gouden tijdperk van de Arabisch-Islamitische sterrenkunde duurde van de 8ste tot de 18de eeuw. Deels uit godsdienstige motieven en deels vanuit puur astrologische, filosofische en wetenschappelijke belangstelling werden ook in de tot Islam bekeerde gebieden de bewegingen van hemellichamen nauwkeurig bestudeerd en beschreven.

Veel inzichten uit de traditionele Islamitische sterrenkunde zijn vandaag nog steeds relevant en worden onder meer toegepast in de regeling van de islamitische kalender (zoals de bepaling van het begin en het einde van de Ramadan), de berekening van de vijf verplichte gebedsperioden en de bepaling van de gebedsrichting (kibla) naar Mekka.

Over de spreker

Dr. Rob van Gent is als wetenschappelijk onderzoeker verbonden aan het Mathematisch Instituut van de Universiteit Utrecht. Zijn voornaamste interesses zijn kalenders, chronologie, de geschiedenis van de astrologie, cartografie, navigatie, sterren- en planeetsterrenkunde en alles wat (ook maar een beetje) met deze onderwerpen te maken heeft.

Aanmelden voor deze lezing

U meldt zich voor deze lezing aan via deze link of door de QR-code op deze pagina te scannen met uw telefoon.

  • Datum: donderdag 16 maart 2023
  • Locatie: Zocherlounge, Zocherlaan 1, Bloemendaal
  • Aanvang: 20:00 uur
  • Toegang: Om de kosten voor de sterrenwacht beheersbaar te houden, vragen we iedere toehoorder om een vrijwillige bijdrage.
  • Vooraf aanmelden is verplicht. Dit doet u via de link of QR-code op deze pagina, die een week voor de lezing beschikbaar is op de website.